Graupner Junior S

Pisano u martu 2011.


– Konačno! Planirao sam da sve bude  završeno i spremno za početak sezone  ali eto, razne obaveze i problemi su me malo usporili. Junior S bi trebao na neki način da  zameni  Easy Glider 🙂  S obzirom na to da je Junior S već bio u varijanti kada sam kupovao EGP i na to da modelarski budžet nije napredovao, usledio je logičan potez.

Tehničke karakteristike:

– Junior S se  isporučuje u ARF (almost redy to fly) varijanti. Glavna razlika i prednost u odnosu na konkurentske modele, pored nešto većih  dimenzija, je ta što se uz njega dobija  odlični  Graupner 345Z 7,4V brushless motor i kompletan spiner sa sklapajucim propelerima.

Sadržaj pakovanja:

– Elementi i svi potrebni hardverski delovi su lepo upakovani, sve tačno i na broju. Kvalitet i preciznost delova je na nivou, što se i očekuje od proizvođača kao što je Graupner.

– Junior S i penasti modeli iz Graupner-a su  napravljeni od Solidpora, materijala koji  je sličan, da ne kažem isti kao Elapor od koga je  napravljen Easy Glider, odnosno penasti modeli iz Multiplex-a.

– Za kompletiranje JS potreban je kontroler, 4 mikro servo motora sa produžnim kablovima odgovarajuće dužine i baterija.

Potrebna elektronika, tzv. setup:


– Po specifikacijama proizvođača za Graupnerov Compact 345Z brushless motor, sa 2S baterijama potreban je kontroler od 20-35A. Pošto ću ja da koristim 3S baterije ugradio sam malo jači kontroler od 40A – TURNIGY Plush 40amp Speed Controller.

– Kada su u pitanju servoi odlučio sam se za Corona 929MG Metal Gear Servo 2.2kg/ 12.5g/ 0.10sec , koji su malo jači i veći od preporučenih, pa je potrebno malo proširiti mesta predviđena za ugradnju.

– Baterije koje sam ranije koristio i koje ću koristiti za ovaj model su Turnigy 2200mAh 3S 30C Lipo Pack. Odlično su se pokazale i za tu cenu stvarno nema boljih.

Sada malo o sklapanju…

– Bitno je da napomenem da se pre nanošenja lepka obrati pažnja i pogleda da li sve lepo naleže, znači probati sve na „suvo“ pa tek onda lepiti! Lepkovi koji se koriste brzo vežu materijal i ne ostavljaju mnogo vremena za korekcije.

Lepak koji sam koristio za lepljenje plastičnih delova:

Lepak koji sam koristio za lepljenje Solidpora:

Interesantno je da se uz lepak dobija  “fill up“ prah. Praktično prah se u dodiru sa lepkom topi i veže materijal, stvarajući idealnu površinu na sastavu.

– Kada sam sve dobro premerio i probao na suvo, počeo sam sa lepljenjem. Prvo sam ulepio držač motora i karbonsku cev koja ima svrhu da ojača trup. Zatim sam proširio otvore za servoe, ugradio i sproveo produžne kabliće.

Po završetku radova u trupu ostalo je još da zalepim ove simetrične polovine, zatim da sklopim i postavim spiner, ulepim magnet za kabinu i plastični deo sa navojem na koji se pričvršćuje horizontalni stabilizator.

Prelazim na krila gde nema puno posla. Malo sam proširio mesta za servoe, sproveo produžne kabliće, na elerone postavio polugice  i to je to 😉

Na kraju kada se podesi težište i odrade sitna podešavanja model je spreman za let i izgleda ovako:

…i pored Easy Glider-a:

 

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s